Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, aug, 20.
Továbbiak: Mondák a Magyar Történelemből, Rajzfilmsorozatok


Mondák a Magyar Történelemből – Szent László Utolsó Győzelme

Jankovics Marcell bábáskodása alatt elkészült Mondák a magyar történelemből sorozat, népünk gyakorta emlegetett alakjait mutatja be. A közismert legendákat és eseményeket is felvonultató magyar rajzfilmsorozat 10. részét láthatod most, melynek címe: Szent László utolsó győzelme.

Leírás:

Szent László király ékes termetével minden embert tiszteletre ébresztett, mert karja erős, tekintete kívánatos, arca oroszlánéhoz hasonló, tagjai nagyok valának. Termete magas, vállától fogva és azon felül meghaladá az egész magyar népet, úgyhogy őbenne az erények bőséges teljességét testének uralkodása termett alakja is hirdette. Az ország minden lakosa csak jámbor király néven emlegette, hírneves és fönséges volt tetteiért, mert megfutamította mindenütt ellenségeit és kiirtotta az ellenszegülőket és Magyarországot meggyarapította. Úgy ragyogott fel, mint köd közepette a hajnali csillag, miképpen a telihold világol a maga napjaiban, miképpen a Nap ragyog fénylett népének közepette. Tisztelete holta után sem hanyatlott el, jámbor atyáink harcaikban és szorultságukban gyakran fordultak Szent Lászlóhoz segítségért. Így történt az Úrnak 1345. esztendejében is Lajos király megkoronázása után harmadévre, Szűz Mária tisztulásának ünnepi idején szent királyok segítsetek minket, a tatárok ismét betörtek Erdélybe.

A székelyek ama kevés magyarral, aki akkor köztük találtatott a tatárok ellen vonulva, Isten segítségével roppant számú tatár tulajdon földjükön kardélre hányta és három álló napig folyt köztük a csata. Mondják azt is, hogy azon idő alatt, míg a csata a keresztények és a tatárok közt tartott Szent László király feje a váradi székesegyházban sehol nem találtatott. Csodálatos dolog kétségtelen, midőn ezek után a nevezett egyháznak őre a fej felkutatása végett a sekrestyénbe lépett, azt ismét a maga helyén találta, de úgy átizzadva, mintha életében a legnagyobb munkából vagy nyári hőségből tért volna vissza valahonnan. A sekrestyés elmondta a dolgot a kanonoknak és más jámbor férfiaknak azok igencsak elámulának. Keresztény jámborsággal dicsérték Istent és az ő szent vitézét. Mivel éppen azonközben érkezett a tatárok feletti diadalnak, a jámbor és tudós férfiak mindjárt tudták mire véljék a csudálatos esetet…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑