Menü
1 Csillag2 Csillag3 Csilag4 Csillag5 Csillag

Közzététel: 2013, Júl, 19.
Továbbiak: Mondák a Magyar Történelemből, Rajzfilmsorozatok


Mondák a Magyar Történelemből – A Fehér Ló Mondája

Jankovics Marcell bábáskodása alatt elkészült Mondák a magyar történelemből sorozat, népünk gyakorta emlegetett alakjait mutatja be. A közismert legendákat és eseményeket is felvonultató magyar rajzfilmsorozat 2. részét láthatod most, melynek címe: A fehér ló mondája.

Leírás:

A magyarok kapitányai közt a leggazdagabb és leghatalmasabb Árpád volt, Álmos fia, aki Előd fia, az meg Ügyek fia. Atyját Álmost, mint azt már elbeszéltük Erdőelve országában megölték. Erdőelvében megpihentek tehát a magyarok és barmaikat pihentették. A lakosoktól hallották, milyen termékeny a föld, hogy a Duna igen jó folyó és ama részeknél jobb föld nincsen a világon. Közösen tanácsot tartottak tehát és elküldték hírmondóul Kund fia Kusidot, hogy szemlélje meg az egész földet és ismerkedjék meg a föld lakosaival. Kusid tehát bejött Magyarország közepébe és leszállt a Duna menti részekre. Látta, hogy a táj kellemetes, a föld jó és termékeny, jó a folyóvíz, sok a legelő.

El ment tehát a tartomány fejedelméhez Szvatopluk nevezetűhöz, köszöntötte őt népe nevében és elmondta mi okból jött. Ennek hallatára örvendezett Szvatopluk nagy örvendezéssel azt hitte parasztok jönnek, ezért a követet kegyelmesen bocsátotta el. Kusid pedig megtöltötte kulacsát a Duna vizéből, perjefűből tömlőjét is megrakta és a fekete földből is rögöket vívén megtért övéihez. Elmondotta mindazt amit látott és hallott, megmutatta a kulacs vizet, a földet és a füvet, mindez nagyon tetszett nekik, meg is ízlelték, meg is győződtek róla, hogy jó a föld, édes a víz, olyan a fű amiképp a hírhozó mondotta.

Egyértelemmel visszaküldték hát a hírmondót ama fejedelemhez és küldtek neki egy nagy lovat, arábiai arannyal, bearanyozott kantárral, nyereggel. A hírmondó cserébe, földet, füvet, vizet kért a fejedelemtől az pedig mosolyogva belegyezett. Így tért vissza a hírmondó övéihez, Árpád pedig ezenközben a hét vezérrel bejött Pannóniába, de nem vendégmódra, hanem hogy birtokukba vegyék a földet, ekkor más hírmondót küldöttek a fejedelemhez…

Tags: , ,


A GyerekTV főbubusaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel az oldal tetejére ↑